Beden Eğitimi Öğretmeni
Beden Eğitimi, öğrencinin beden ve ruh gelişimini sporla ilişkili alıştırma/çalıştırmaların bütününü ele alan etkinlik alanıdır. Yeri geldiği zaman çevresel koşullardan yararlanan ve derste bulunan öğrencilerin özelliklerine uygun faaliyet alanıdır.
Geçmişte olduğu gibi günümüzde de hareket etmek, beden ve ruh birlikteliğinin sağlığı önemli olmuştur. Hatta teknolojinin bu denli büyümesi ve hayatın merkezinde yer alması beden eğitimini daha elzem kılıyor.
Bu anlamda toplumumuzun geleceğinde söz sahibi olacak bugünün çocuklarının, beden eğitimi de değerli görülmektedir. Devlet ve/veya özel eğitim kurumları bu sebeple Beden Eğitimi ve Spor dersini çok önemsenmektedir.
Branş/alan itibariyle çocukların gelişimi için önemli ve kritik bir yere sahip olan bu ders için alanında yetkin öğretmenlerin yetişmesi ise daha farklı bir konudur. Çünkü öğretmen, eğitimin sacayaklarından birisidir ve çok farklı bir konuma sahiptir.
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni, öğrencilerin beden ve ruh sağlığını önceleyerek, spor ile birlikte toplum içinde yer alacak çocukların yetişmesine/gelişmesine yönelik yetkin kişidir. Pedagojik anlamda hareket eden ve formel eğitim merkezinde sistemli ve disiplinli şekilde süreci ilerletiyor.
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü, bilimsel temellere dayalı, pedagojik ve branş olarak alanında yetkin öğretmenleri yetiştirmektedir. Öğrencileri; bedenen, ruhen, ahlaken, vicdanen (…) geliştirmek üzere her öğretmenin belli bir eğitimden geçmesi gerekiyor.
Daha sonrasında ise, bir kurumun çatısı altında teoriyi, pratik ile deneyimleyerek gelişmeyi/yetişmeyi sürdürmektedir. Son zamanlarda eğitim alanına gösterilen ilginin yoğunluğunu da düşünürsek öğretmenliğe dair bakış değişmiştir.
Diğer branşlardan bağımsız olarak bu içeriğimizde, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği üzerinde duracağız. Bu branşta öğretmen olmak isteyenler, nasıl bir yol izlemelidir sorusu merkeze koyduğumuz soru olacaktır.
Üniversitelerin, Spor Bilimleri Fakültesi ve/veya Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu içerisinde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü mevcut. Doğrudan bu bölüme giren öğrenciler, mezun olduklarında toplumda öğretmen kimliğine sahip olabiliyor.
Bu kimlik kazanımı için ilgili bölümü kazanmak, belli aşamaların geçilmesini gerektiriyor (üniversiteden üniversiteye farklılık gösterebilir). Kazanmak için ilk olarak üniversite sınavından hedeflenen üniversitenin belirlediği puan alınmalıdır. Ayrıca en az üniversite sınavı kadar önemli olan bir de yetenek sınavı var. Her üniversitenin yetenek sınavı üniversite bünyesinde hazırlandığı için değişkenlik göstermektedir.
Hem üniversite sınavından hem de yetenek sınavından elde edilen sonuçların ortalaması alınır. Alınan ortalama ile birlikte sıralamanın da dikkate alındığını belirtmek isteriz. Tüm hususlar bir potada toplandıktan sonra yeterli bulunduğu takdirde öğrenci üniversiteye girmeye kazanır.
Pedagojik Formasyon Eğitimi
Puanı yetmeyen veya varsa parkur sınavında istenileni veremeyenler; antrenörlük, spor yöneticiliği, rekreasyon bölümlerinden birini kazanmış ve gitmek durumunda kalmış olabilir. Hiç üzülmesinler yine öğretmen olma fırsatına sahipler.
Peki öğretmenlik bölümü dışındaki diğer bölümlerden birisine giderek bu nasıl mümkün oluyor?
Bu soruya cevap olarak Pedagojik Formasyon eğitimini duyurmaktan mutluluk duyarız. İş başvurularında çoğunlukla Eğitim Fakültesi mezunu veya Pedagojik Formasyon sertifikasına sahip olmak maddesini görürüz.
Pedagojik Formasyon, ilgili bölümlerden mezun olan kişilerin, öğretmenlik yapabilmesi için Eğitim Fakültesi’nde verilen bir eğitim formülüdür. Misal, antrenörlük bölümünden mezun olan veya olmak üzere olan bir öğrenci, ekstradan Eğitim Fakültesi’nde düzenlenen bu eğitimi almaya hak kazanarak öğretmen olabilir.
Yazan: Adem PERVAN
Editör: Serkan ÖZDEMİR
Yazı Linki: https://adempervan.com/spor/beden-egitimi-ve-spor-ogretmenligi-bolumu/