İş Birliğinin Kavramı
İnsanların bir araya gelerek oluşturdukları bir takım organizasyonlar hazırlanıyor ve ayrıca hizmet veriyor. Bu organizasyonlar ise, aynı hedef doğrultusunda hareket etmek üzere aynı kümede yer alan insanların emekleri ile ilerlemektedir. Haliyle organizasyonların da kendi içinde özel bir yapısı, sistemi, kimliği vb. özellikleri bulunuyor.
Biz ilgilendiğimiz konu gereği bu içeriğimizde spor yönetimi altında konuyu ele almaya çalışacağız. Organizasyon açısından el birliği ile hareket etmek, beraberinde iş birliği kavramı ortaya çıkarmaktadır.
Spor yönetimi ve/veya yöneticiliği için de çeşitli organizasyonlar ve iş birliği çeşitleri mevcut. Zaten işin ana merkezinde organizasyon bulunuyorsa, iş birliği kavramı mecbur olmak zorundadır. Aksi takdirde organizasyon amacı doğrultusunda başarılı şekilde ilerleyemez.
Yönetim konusunun altında iş birliği kavramı bu anlamda önemli bir yere sahiptir. Aynı çatı altında görev alan bireylerin, aksiyon alabilmesi bakımından ortak yönetim anlayışını takip etmesi gerekmektedir.
İster istemez ortak amaç doğrultusunda bir araya gelen veya getirilen bu bireylerin ise, iş birliği içinde olmaları kaçınılmazdır. Misal, bir spor organizasyonunda gerçekleşen anlık bir krizde; yöneticiler, görevliler, gönüllüler iş birliği içerisinde hareket ederek durumu sağlıklı hale getirmelidir.
Spor endüstrisi, gördüğü yoğun ilgiden kaynaklı bugüne kadar çoğu toplum için ayrı bir değere sahiptir. Bu sebeple insan ilişkilerinin ve/veya duygularının yoğun hissedildiği spor içerisinde yönetim faaliyetleri kritik kabul edilmektedir.
Teknolojinin de bu kadar gelişmesi ve sporun içerisinde olması bazı alanlarla iş birliği sağlanmasını gerekli kılıyor. Çünkü yönetim açısından gerekli ihtiyaçlar, araç ve gereçlerin etkin kullanılabilmesi için insan merkezli yönetimin ihtiyacı gözlemlenmiştir.
Sadece süreci kolaylaştırmak için iş birliği yapmak anlamına gelmesin. Kurumun sahip olduğu; kültür, değerler, inançlar vb. ortak bağların merkezinde sorunlara karşı da etkili çözüm bulmak noktasında da anlam kazanmaktadır.
Yönetim anlayışı ve ayrıca gerekliliği sadece günümüzde oluşan bir kültür değildir. Ancak günümüzde insanların yaşamlarında önemli ve büyük yer kaplayan kurumların/örgütlerin bulunması yönetimi daha hayati kılıyor.
Yönetimde İş Birliğinin Farkı
Spor kulübünün, organizasyonunun, daha büyük oluşumların var olabilmesi yönetimin kendisi ile ilişkindir. Aynı alandaki bu çatıların içinde iş birliği söz konusu olduğu gibi, birbirleri arasında da bir iş birliği mevcuttur. Yönetim ve iş birliği kavramları birbirinden bağımsız düşünülürse o kurumun varlığı da uzun süreli olmayacaktır.
Bir futbol kulübü özelinde düşünecek olursak; başkan ve yönetim kurulu, teknik direktör ve ekibi, oyuncular ve taraftarlar (…) gibi daha birçok etken var. Sadece içeriğe dönük bir iş birliğinin sağlanabilmesi bile bir koordinasyon gerektiriyor. Bir de bu etkenlerin dışarıya dönük olduğunu düşünecek olursak koordinasyonun çevresi epey genişliyor.
Yönetim, insan emeğininin bir ürünüdür. Bu emeğin sağlıklı şekilde yürütülebilmesi için yöneten ve/veya yönetilen olarak farklı konumda sorumluluklar vardır. Farklı konumda, farklı sorumlulukların olması demek, bir nevi yönetimin olması demek.
Sağlıklı iletişim ve iş birliği özenle sağlandığı takdirde, hedef/amaç doğrultusuda olumlu yönetim anlayışı kaçınılmaz olacaktır.
Kurum/organizasyon/kulüp vs. bir çatı altında görev alan herkesin sorumluluğu başkalarının sorumlulukları ile iç içedir. Başkan tek başına o koltukta oturuyor olsa bile işin perde arkası pek de öyle değil. Oyuncular sadece yeşil saha top koşturuyor olsa bile perde arkasında dönen farklı bir çark var.
Bu sebeple her konumdaki insan, diğer konumdaki insanlar ile iş birliği yapmak zorundadır. Diğer türlü yönetim denilen kavram olmaz ve küçük-büyük organizasyonlar sağlanamaz.
Yazan: Adem PERVAN
Editör: Serkan ÖZDEMİR
Yazı Linki: https://adempervan.com/spor-yonetimi/is-birligi-kavrami-ve-spor-yonetimdeki-yeri/