Türkiye Futbol Federasyonu, “2021-2022 Kadın Futbol Ligleri Statüsü’’ açıklamasını yaparak bu sezonun planlamasını ve kadın futbolundaki temel esasları ortaya koydu. Bu yazımızda kadın futbolunda müsabaka sistemi, transfer usul ve şartları, yabancı sınırı gibi konuları ele alacağız.
Her şeyden önce söylemek gerekir ki kadın futbolu birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de profesyonel statüde sayılmıyor ve amatör branş olarak kabul ediliyor. Dünya genelinde birçok spor dalı da -basketbol dahil- gene aynı kaderi paylaşarak amatör statüde yer alıyor. Neyse ki bu soruna yönelik düzenleme çalışmaları artık başlamış durumda ve ilerleme süreci hızlı bir şekilde devam ediyor.
FIFA ve UEFA tarafından oldukça önem verilen ve gelişimi için özel stratejiler hazırlanan “Kadın Futbolu’’ ülkemizde de futbolun önemli bir parçası haline geleceğe benziyor. Geçtiğimiz yıllardan farklı olacak şekilde 9 Aralık’ta fikstürü belirlenen 2021-2022 sezonu 24 takım ile oynanacak. İlk maç 18 Aralık 2021 tarihinde final maçı ise 11 Haziran 2022 tarihinde oynanacak ve Kadın Süper Ligi’nin şampiyonu belirlenecek.
Geçtiğimiz sene 16 takım ile 4 grup halinde tek devre usulü oynanan Kadınlar 1.Ligi bir aydan kısa bir sürede sezonu tamamlamıştı. Ancak TFF tarafından bu sene kulüpler ile görüşmeler yapılarak yeni statü belirlendi. Öncelikle belirtmek gerekir ki bu sene kadın futbol takımlarını kurmuş olan 8 takımın talebi kabul edildi ve bu takımlar Kadınlar Süper Ligi’ne katılım hakkı kazandı. Böylelikle 2021-2022 sezonundan itibaren lig, 24 takım ile oynanacak.
Geçtiğimiz seneden farklı olarak 24 takım içerisinde iki gruba ayrılacak ve müsabakalar çift devre usulü oynanacak. Kulüpler iki gruba ayrılırken TFF’nin getirmiş olduğu birtakım usul ve esaslar var. Bunlar şu şekilde;
a) Önceki sezonlarda Kadınlar 1. Ligi’nde 3 ve daha fazla sayıda şampiyonluk elde etmiş olan takımlar (Konak Belediyespor ve Ataşehir Belediyespor) ayrı gruplarda yer alır,
b) Önceki sezonlarda Kadınlar 1. Ligi’nde 3’ten daha az sayıda şampiyonluk elde etmiş
olan takımlar (Beşiktaş JK Vodafone Kadın Futbol Takımı ve Trabzonspor A.Ş.) ayrı gruplarda yer alır,
Önceki sezonlarda Kadınlar 1. Ligi’nde şampiyonluk elde edemeyip ilk 3’te yer alan 4 takım (Alg Spor, Kdz. Ereğli Belediye Spor, Fatih Vatan Spor ve Bitexen Adana İdmanyurduspor), 2’şer takım olarak ayrı gruplarda yer alır
2020-2021 Sezonunda Kadınlar 1. Ligi’nde yer alan 9 takım (1207 Antalyaspor Kadın Futbol Kulübü, Amed Sportif Faaliyetler, Dudullu, Ankara Büyükşehir Belediyesi Fomget Gençlik ve Spor, Hakkarigücü Spor, İlkadım Belediyesi Yabancılar Pazarı Spor, Kayseri Kadın Futbol Kulübü, Kireçburnu ve Kocaeli Bayan Futbol Kulübü), 4’er ve 5’er takım olarak ayrı gruplarda yer alır,
Geçmiş Sezonlarda Süper Lig’de en fazla şampiyonluk elde eden takımlar (Fenerbahçe A.Ş. ve Galatasaray A.Ş.)ayrı gruplarda yer alır,
2021/2022 sezonunda en üst profesyonel ligde yer alan ve kadın futbol takımı kuran diğer 5 takım (Altay, Çaykur Rizespor A.Ş., Fatih Karagümrük, Hatayspor ve Sivasspor), 2’şer ve 3’er takım olarak ayrı gruplarda yer alır.
Gruplarını ilk 4 içinde bitiren takımlar play-off oynamaya hak kazanacak böylelikle şampiyon belirlenecek. Son 4 sıradaki takımlar ise play-out oynayarak bir alt lige düşmemek için yarışacaklar. Şampiyon takım UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde ülkemizi temsil etmeye hak kazanacak.
Statüde gördüğümüz üzere yedek kulübesinde en az bir kadın yöneticinin yer alması zorunlu hale getirilmiş. Bu yönetici takımın idari yöneticisi de teknik yöneticisi de olabilir. Ayrıca teknik sorumlu ve antrenörlerin sahip olması gereken lisans derecesi de belirlenmiş bulunuyor. Teknik sorumluların en az UEFA B lisansına antrenörlerin ise TFF Grassroots C lisansına sahip olması şartı aranıyor. UEFA Şampiyonlar Ligi’ne katılım hakkı elde edecek takım teknik sorumlusunun UEFA A lisansına sahip olması gerekiyor. 2022-2023 sezonundan itibaren ise Kadınlar Süper Ligi içerisinde teknik sorumlular için gereken lisans derecesi UEFA A lisansı olarak uygulanacak.
Oyuncu transfer ve lisans işlemleri, Amatör Futbolcu Lisans ve Transfer Talimatı’na göre disiplin ihlalleri ise Amatör Futbolcu Disiplin Talimatı uyarınca değerlendirilecek. Yabancı oyuncu sınırı ise kadın futbolunda da kendini göstermeye devam ediyor. 2021-2022 ve 2022-2023 sezonunda takımlar 6 yabancı oyuncu ile sözleşme imzalayabilecek ancak bu sayı 2023-2024 sezonunda değişerek 5 oyuncu şeklinde uygulanmaya devam edecek.
Dünya genelinde her geçen gün büyüyen kadın futbolu endüstrisinin ülkemizde de gelişmesi yayın, reklam, sponsorluk gibi işbirlikleri ile kaçınılmaz olacaktır. Dünya üzerindeki en zengin 20 kulübün 17’sinin kadın futbol takımına sahip olduğu ve bu alana yatırım yaptığı bir iklimde kadın futbolunun gelişimi de devam edecektir.
Yazan: Doğukan ŞENOL
Editör: Yiğit Halil KIRCA & Yavuz AKYOL