Sakarya Efsanesi Geri Dönüyor, Hazır Olun!
Futbolda uzun süredir hedeflediği başarıyı yakalayamayan takımlar uzun yıllardan sonra başarıya doğru koşunca futbolseverler tarafından klasikleşmiş bir laf jargona girmiştir: “O sene bu sene mi ?” diye. Şimdi o soru yine karşımızda ve cevabı evet. Uzun yıllardır eski adıyla 2. Lig B kategorisinde boy gösteren, play-off şanssızlığını bir türlü kıramayan Sakaryaspor, adım adım üst lige yani PTT 1. Lig’e doğru yol alıyor. Belki de bu yazımız yayına girdiğinde şehirde şampiyonluk coşkusu tüm kenti saracak; marşlar, meşaleler, kalabalıklar karnaval havası yaratacak.
Sakaryaspor gerek futbol tarihi ve çıkardığı yıldız oyuncuları, gerekse tutkulu taraftarıyla Türk futboluna damgasını vurmuş bir takım. Sakaryaspor’un kuruluş hikayesi de bir o kadar ilginç. Kulübün temelleri 10 Mayıs 1965 tarihinde Sakarya’da bulunan köklü takımlardan İdman Yurdu başkanı Av.Ali Necdet Güven, Güneşspor kulüp başkanı Ethem Boran, Gençlerbirliği kulüp başkanı Şevket Başak, Ada Gençlik Kulübü 2. başkanı Hamdi Uzel ve beraberindeki yöneticilerin bir araya gelmesiyle kentin tüm dinamikleri ve güçleri tek çatı altında toplanarak, şehrin tek profesyonel takımını kurulmasına dair görüşmeleriyle başlamıştır. Sakaryaspor’un temelleri bu görüşmelerde atılmıştır. Ethem Boran’ın çalışmalara önderlik etmesi ile kuruluş süreci hızlanmış, İdman Yurdu, Ada Gençlik, Gençlerbirliği ve Güneşspor bünyesinden gelen 20 kişilik kurucu listesi, Sakaryaspor kulübünün kuruluş dilekçesini 17 Haziran 1965 tarihinde ilgili kurumlara sunarak, büyük fedakarlıklarla efsanenin hikayesini yazmaya başlamışlardır.
Sakaryaspor’u daha yakından tanımak için kulübün logosunu incelemekte de fayda görüyoruz.
Sakaryaspor Logo Rasyoneli
- Sakaryaspor logosu, isminde yer alan “S” harflerinin sembolize edilmesiyle oluşturulmuştur.
- Yeşil renk Sakarya’nın doğasını, siyah renk ise şehrin geçmişte yaşadığı yasları simgelemektedir.
- Logonun ortasındaki beyaz şerit Sakarya Nehri’ni sembolize etmektedir.
- Yeşil S harfinin üst bölümünde, sola doğru bakan ok işareti Sakaryaspor’un tarihine atıfta bulunur.
- Siyah S harfinin alt bölümünde, sağa doğru bakan ok işareti Sakaryaspor’un gelecek hedeflerine gönderme yapar.
- Geometrik tasarımın ortaya koyduğu keskin hatlar Sakaryaspor’un savaşçı ruhunu gün yüzüne çıkarmaktadır.
- Logonun geneli kare şeklini oluşturmaktadır. Karenin köşeleri kuzey, güney, doğu ve batıyı sembolize ederek Sakaryaspor’un Türkiye’nin dört bir yanında yer alan taraftar grubunu kucaklar.
Sakaryaspor’un Tarihi Başarıları
Sakaryaspor’un en büyük başarısı hiç şüphesiz 1987-1988 sezonunda kazandıkları Türkiye Kupası, o zamanki adıyla Türkiye Federasyon Kupası’dır. O sezonda Fenerbahçe’yi ilk maçta 5-1 ve Beşiktaş’ı ise ilk maçta 4-0 gibi farklı skorlarla saf dışı bırakan Yeşil Siyahlılar, yarı finalde Zonguldakspor engelini de aşarak finalde Samsunspor’un rakibi oldu. Çift ayaklı oynanan final etabında Sakaryaspor önce sahasında rakibini 2-0 mağlup etmeyi başarırken, Samsun’daki rövanşta da sahadan 1-1 beraberlikle ayrılarak tarihinde ilk defa bir kupayı müzesine götürmeyi başardı. Sakaryaspor’un o dönem kadrosunda bulunan yıldızlara daha ilerde değineceğiz.
Ertesi yıl Kupa Galipleri Kupası’nda boy gösteren Sakaryaspor, ilk turda Macar Spartacus takımını elemesine karşın, bir sonraki turda Alman takım Eintracht Frankfurt’a elenerek turnuvaya erken veda etmiştir. Sakaryaspor, Türkiye’de ise sonraki yıllarda Türkiye Kupası’nda bir defa çeyrek final, iki defa yarı final oynama başarısı gösterdi.
Sakaryaspor’un en üst seviye lig performansına bakarsak 1981-1982 sezonunda ligi 5. bitirmesini söyleyebiliriz. Henüz bir sene önce alt ligde mücadele eden bir takım açısından elde edilen başarının ne kadar büyük olduğu ortada. 2004-2005 ve 2006-2007 yıllarında en üst ligde boy gösteren Sakaryaspor, 15 yıldır en üst lige hasret çekmektedir.
Sakaryaspor Efsaneleri
1987-1988 sezonunda Sakaryaspor’un Türkiye Kupası’nı kazanması kimileri için sürpriz olarak değerlendirilirse de aslında bu başarı hiç de şaşırtıcı değil. O sezon kadroda olan isimlerden Aykut Kocaman ve Oğuz Çetin ertesi yıl 103 golle şampiyonluğa ulaşan Fenerbahçe’nin yolunu tutuyorlar ve Fenerbahçe’nin muhteşem şampiyonluğuna katkı sağlıyorlardı. O sezon kadroda yer alan Engin İpekoğlu, İlker Yağcıoğlu, Rahim Zafer, Turhan Sofuoğlu, Özcan Kızıltan, Kemal Yıldırım, Hakan Şükür gibi isimler de ileride Türk futboluna damgasını vurmayı başaran sporcular olarak göze çarpıyor.
Sakaryaspor’un efsaneleri sadece o sezonla tabii ki sınırlı değil. Recep Çetin, Tayfur Havutçu, Bülent Uygun, Nezihi Tosuncuk, Tuncay Şanlı gibi isimler de sadece Sakaryaspor’a değil hem şampiyonluk yaşayan Üç Büyükler’e hem de milli takımıza damgasını vurmuşlardır.
Sakaryaspor’un Düşüş Süreci
Sahadaki başarıları ve yetiştirdiği efsanelerle ligimize damga vurmuş takımın bu hale gelmesi üzücü ancak şaşırtıcı değil. 17 Ağustos 1999 depremi her ne kadar bütün milletimizi derinden sarssa da, Marmara Bölgesi takımları açısından farklı sıkıntılar da barındırıyordu. Şehri fazlasıyla etkileyen bu büyük deprem sonrası Sakaryaspor ligden çekilmek zorunda kalmıştı.
2001 yılında 2. Lig A Kategorisine kabul edilen Sakaryaspor’un, 2002-2003 sezonunda Sivasspor deplasmanına giderken geçirmiş olduğu kazada; ekibin futbolcusu Fırat Öndil, genel menajeri Aykut Yiğit, masörü Cüneyt Çukur, malzemecisi Fevzi Erginoğlu ve şoförü Selami Uludağ hayatını kaybetmiştir. Futbolcuların çoğu da kaza sonrası yaralanmış ve takımın toparlanması uzun süre mümkün olmamıştır.
Türk takımlarının yaşadığı maddi krizden Sakaryaspor da fazlasıyla nasibini aldı desek hiç yanlış olmaz. Mali problemlerin arttığı 2008-2009 sezonunda takım ikili averajla tarihinde ilk kez 2. Lig’e düşmüştür. 2010 yılında defalarca haciz yaşayan kulüpten, 1987-1988 Federasyon Kupası dahi elinden alınmak istenmiş ama taraftarlar bu duruma mani olmuştur. Transfer yasağı sebebiyle zor günler yaşayan takım, 2011-2012 sezonunda üç yıl aradan sonra mücadele ettiği 1. Lig’de ligi 17. sırada tamamlayarak tekrar 2. Lig’e düşmüştür. Mali olarak zor günlerin devam ettiği 2012-2013 sezonunu, 2. Lig Kırmızı Grup’u son sırada tamamlayarak, tarihinde ilk defa 3. Lig’e düşmüştür. Takım bu yıllarda öylesine zorluklar yaşamıştır ki 2013 Şubat ayında mali problemler nedeniyle genel seçimde aday çıkmayınca bir ilk yaşanmış, taraftarlar ve futbolcular yönetime seçilmişlerdir.
Efsane’nin Yükseliş Serüveni
2014-2015 sezonunda transfer yasağının kalkmasıyla birlikte takımda yüzler yavaş yavaş gülmeye başlamış, yapılan transferlerle takım ivme kazanmaya başlamıştır.
Sakaryaspor’un kuruluşunun 51. yıldönümü şerefine şampiyonluk için 2016-2017 sezonu seçilmiştir. Kadrosuna Ferhat Yazgan, Erçağ Evirgen ve Murat Hacıoğlu gibi tecrübeli futbolcuları, teknik heyetine ise Tuncay Şanlı, Mehmet Aurelio gibi eski millî futbolcuları katmıştır. Ancak, sonrasında Tuncay Şanlı ayrılıp Osman Özdemir takımın başına geçmiştir. Sezonu grupta 2. tamamlamış, play-off finalinde Diyarbekirspor’u 2-1 mağlup ederek Spor Toto 2. Lig’e yükselmiştir.
2018-2019 2. Lig Beyaz Grup’da yer alan Sakaryaspor, Ahmet Yıldırım ile başladığı sezonda, 4. haftanın ardından İsmail Ertekin ve 28. haftanın ardından Şaban Yıldırım yönetiminde ligde mücadele etti. 34 maçta 20 galibiyet, 9 beraberlik ve 5 mağlubiyet aldı. 69 puan toplayarak grubunu 4. tamamladı ve play-off oynamaya hak kazandı. Play-off çeyrek finalinde Samsunspor’u 1-0 ve 0-0’lık, yarı finalde Sarıyer’i 4-0 ve 0-0’lık maçlar sonucunda eleyerek finale yükseldi. Bursa Büyükşehir Belediye Stadyumu’nda Fatih Karagümrük ile oynanan final maçında 2-0 mağlup olan Sakaryaspor, 1. Lig’e çıkma şansını son maçta kaybetti.
2019-2020 sezonunda ise ligi 5. sırada tamamlayan takım, oynadığı play-off maçları sonucu çeyrek finalde elenerek sezona havlu atmıştır.
Takım, 2020-2021 sezonunda ligi 2. sırada tamamlayarak oynadığı play-off maçları sonucunda, finalde Kocaelispor’a 4-0 mağlup olarak lig tarihinde üçüncü kez finalde kaybetmiş ve 1. Lig’e çıkma şansını elde edememiştir.
Muhteşem Sezon 2021/2022
Sonunda beklenen o an geldi çattı. Muhteşem bir sezon geçiren Sakaryaspor, bu yazımız yayınlandığında çok büyük mucize yaşayarak PTT 1. Lig’e uzun yıllar sonra merhaba diyecek. Şu ana kadar oynadığı 35 maçta 23 galibiyet, 9 beraberlik ve 3 mağlubiyetle sahadan ayrılan takım, ipi göğüslemek için gün sayıyor. Şu ana kadar 72 golle en çok gol atan takım, yediği 22 golle de en az gol yiyen takım oldu. Sezonun son bölümünde, Sakaryaspor efsanesi Tuncay Şanlı’ya takımın emanet edilmesi belki de güzel bir nostalji oldu. Uzun süredir play-offlarda şanssızlık yaşayan Yeşil Siyahlılar, 2. Lig Kırmızı Grup’u bu sefer lider tamamlayarak play-off ile kafasını meşgul etmedi ve şehre özlediği mutluluğu yaşattı.
Taraftardan Çok Daha Fazlası
Sakaryaspor’dan bahsetmişken cefakar taraftarları Tatangalar’ı anmadan olmaz. Kelime anlamı olarak, savaşçı Kızılderili kabilesi Sioux’ların en değer verdiği, yaşayışında mânâ, duruşunda berklik olan bizonlara verdiği addır Tatanka. Güçlüdür, korkusuzdur, kutsaldır, değerlerine inançlıdır, haksızlıklara karşı savaşçıdır, yaşadığı yeri tamamıyla sahiplenen bir varlıktır Tatanka. Bunca kötü günlere, başarısız günlere rağmen her fırsatta takımlarını destekleyen bu topluluk, özlenen şampiyonluğu fazlasıyla hak etti. Sakaryaspor, şehrinde kutlamalar, şarkılar, meşaleler karnaval havası yaratırsa kimse şaşırmasın.
Efsane yavaş yavaş geliyor. Umuyoruz ki maddi sıkıntıların olmadığı, eski başarılı günlerin özlemiyle, yeni başarılara yelken açan, Süper Lig tarihine doğru yol alan bir Sakaryaspor izleriz. Tabii Tatangaların desteği ve tutkusunu derinden hissederek…
Yazan: Gökçe YURDAKUL
Editöryal Düzenleme: Sıla YÜZER